Home » MP Board Class 10th Science Chapter 14 Source of Energy Solution

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Source of Energy Solution

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Source of Energy Solution with pdf file. These solutions are solved by Subject Experts.

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 14 Sources of Energy

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Multiple Choice Questions

Question 1.
Can we convert any form of energy to its other form?
(a) Yes
(b) No
(c) May be Yes
(d) None
Answer:
(a) Yes

Question 2.
Photosynthesis represents what kind of conversion of energy:
(a) Conversion of photo-energy to chemical energy
(b) Conversion of chemical energy to photo-energy
(c) Conversion of physical energy to photo-energy
(d) Conversion of chemical energy to electrical energy
Answer:
(a) Conversion of photo-energy to chemical energy

Question 3.
Which one of the following is good source of energy?
(a) Burning wood
(b) Burning cooking oil
(c) Burning wax
(d) Burning petroleum
Answer:
(d) Burning petroleum

Question 4.
Fuel not used for cooking is:
(a) LPG
(b) Coal
(c) Petrol
(d) PNG
Answer:
(c) Petrol

Question 5.
Renewable source of energy is:
(a) Diesel
(b) Water
(c) Coal
(d) Petrol
Answer:
(b) Water

Question 6.
Physical energy is changed to electrical energy in:
(a) Thermal power plant
(b) Hydro power plant
(c) Photosynthesis
(d) None
Answer:
(a) Thermal power plant

Question 7.
Which one among following is not a property of biomass fuel?
(a) It contains 75% methane
(b) Bum without smoke
(c) Leaves no residue
(d) Easy to install
Answer:
(c) Leaves no residue

Question 8.
What kind of energy is used in wind energy form?
(a) Potential energy
(b) Kinetic energy
(c) Chemical energy
(d) Photo-energy
Answer:
(b) Kinetic energy

Question 9.
Which one is among alternative non-conventional source of energy?
(a) Fossil fuel
(b) Biomass
(c) Solar energy
(d) None of these
Answer:
(c) Solar energy

Question 10.
What percent of total of solar energy is absorbed on earth:
(a) 10%
(b) 50%
(c) 100%
(d) Can’t calculate
Answer:
(a) 10%

Question 11.
Ultimate source of energy on earth is:
(a) Electricity
(b) Nuclear energy
(c) Fossil fuel
(d) Sun
Answer:
(d) Sun

Question 12.
To maintain a wind energy farm, the wind speed should be:
(a) 1-2 km/h
(b) 180-200 km/h
(c) 15-20 km/h
(d) Can’t be calculated
Answer:
(c) 15-20 km/h

Question 13.
Which of the following element is chosen for generating nuclear energy?
(a) Uranium
(b) Silicon
(c) Germanium
(d) Carbon
Answer:
(c) Germanium

Question 14.
How bio gas is generated in biomass plant?
(a) By distillation
(b) By anaerobic fermenting
(c) By reduction
(d) By simple burning
Answer:
(b) By anaerobic fermenting

Question 15.
Natural gas contains:
(a) CO2
(b) H2O
(c) CH4
(d) NH3
Answer:
(c) CH4

Question 16
…………. is used in a solar cell for storing energy.
(a) Gold
(b) Silver
(c) Germanium
(d) Silicon
Answer:
(d) Silicon

Question 17.
The stored heat in the earth is harnessed as:
(a) Fuel
(b) Geothermal energy
(c) Solar energy
(d) Biomass
Answer:
(b) Geothermal energy

Question 18.
Main constituent of LPG is:
(a) Butane
(b) Methane
(c) Propane
(d) Ethane
Answer:
(c) Propane

Question 19.
High calorific value of a material represents:
(a) A good manure
(b) A good fuel
(c) Protein rich material
(d) A good conductor of electricity
Answer:
(b) A good fuel

Question 20.
…………………… is a coal with highest carbon content
(a) Bituminous
(b) Peat
(c) Anthracite
(d) None
Answer:
(c) Anthracite

MP Board Solutions

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name two things which are considered as good source of energy.
Answer:
Coal and petrol.

Question 2.
Write a main characteristic of a good fuel.
Answer:
It should release a large amount of energy per unit volume.

Question 3.
Which food product can be used to produce light energy?
Answer:
Cooking oil and fodder.

Question 4.
What kind of energy source can be used with the help of concave mirror?
Answer:
Solar energy when being used in solar appliances.

Question 5.
What kind of energy is heat energy of molten rock present inside earth core?
Answer:
Geothermal energy.

Question 6.
Name two energy sources which are conventional and renewable in nature.
Answer:
Biomass and hydroelectricity.

Question 7.
Write one limitation of use of fossil fuels.
Answer:
Pollution.

Question 8.
How much percent of CH4 is present in Bio gas?
Answer:
75%.

Question 9.
Write two kind of solar energy manifestation to oceans.
Answer:
Wave energy and ocean thermal energy.

Question 10.
What percentage of nuclear energy is contributed in total energy production in India?
Answer:
Approximately 3-4%.

Question 11.
What is main source of solar energy?
Answer:
Sun is the main source of energy.

Question 12.
Give one cause of limitation of solar energy.
Answer:
Solar energy is costly.

Question 13.
What is nuclear energy?
Answer:
Nuclear fission is the process during which two nucleus fuse to form one nucleus. The energy which is produced in this process called nuclear energy.

Question 14.
Give three examples of energy which is produced from sea.
Answer:
Tidal Energy, wave energy and Ocean thermal energy.

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Short Answer Type Questions

Question 1.
Why it is important to consume energy wisely?
Answer:
When we use energy in its usable form we convert the form of energy and get our work done during the process. Since, we cannot reverse . the change involved in this process so we cannot get back the original usable form of energy. Due to this, it becomes important to think about energy shortage and the related energy crisis.

Question 2.
Write characteristics of a good source of energy.
Answer:
Characteristics of a good source of energy are:

  • It should be effective i.e., able to do large amount of work in mass or volume.
  • It should be easily accessible.
  • It should be easily transported from one place to other.
  • It should be economical.

Question 3.
What are conventional sources of energy?
Answer:
The sources of energy which have been in knowledge since a long time are conventional sources of energy. Firewood, coal, petroleum, natural gas, hydel energy, wind energy and nuclear energy are considered to be the conventional sources of energy.

Question 4.
Give two examples of fossil fuels.
Answer:
Two examples of fossil fuels used commercially for producing energy are:

Coal: The plants buried under swamps after death for very long time and due to high pressure and high temperature inside the earth; they are converted into coal. Coal is the highest used energy source in India.

Petroleum: The animals body after death get buried under the ocean surface and due to high pressure and high tempera lure inside the water were converted into petroleum; in due course of time Petroleum is among the major source of energy. Petroleum products are used as automobile fire! and also in the chemical industries.

Question 5.
Differentiate between non-renewable and renewable sources of Energy.
Answer:
Non-renewable sources of Energy: It takes millions of years for the formation of fossils fuels. Since, they cannot be replenished in the foreseeable future, they are known as non-renewable sources of energy.

Renewable sources of Energy: Those sources of energy which can be replenished quickly are called renewable sources of energy. Hydel energy, wind energy and solar energy are examples of renewable sources of energy.

Question 6.
What is hydel energy?
Answer:
Hydel Energy: Hydel energy is produced by utilizing the kinetic energy of flowing water. Huge dams are built over a source of water. Water is collected behind ‘the dam and released. When the water falls on the turbine; the turbine moves; because of kinetic energy of water. Electricity is generated by the turbine. Electricity; thus generated is called hydel energy of hydroelectricity. Water in the reservoir is replenished with rainwater and so, availability of water is, not a problem for hydroelectricity.

Question 7.
How electricity is generated in thermal power plant?
Answer:
In a thermal power plant, coal or petroleum is used for converting water into steam. The steam is used to run the turbine and thus, electricity in generated.

Question 8.
Define biomass.
Answer:
Biomass: The plants and animals constitute the biomass. Farm waste; such as stalks of harvested plants and dung of cattle; can be used to generate methane. The decomposition of biomass produces methane; which can be channelized for useful purposes.

Question 9.
What is bio-gas plant? How it is channelized?
Answer:
Bio-gas plant: Bio-gas plant can be very useful in solving the energy need of rural areas. A bio gas plant is a dome like structure which is usually built from bricks and concrete. In the mixing tank; the slurry is made from cow dung and water. The slurry then goes to the digester; which is a closed chamber. Since oxygen is absent in the digester, the anaerobes carry on their work of decomposition. The process of decomposition produces bio gas. Bio gas has about 70% of methane and the rest is composed of other gases.

The bio gas is channelized through a pipe and can be utilitzed as kitchen fuel and also as fuel for getting light. The slurry; left behind; is removed. It is used as manure, once it dries.

Question 10.
What is wind energy?
Answer:
Wind energy has been in use since ages. The sail boats of the pre-industrialisation era used to run on wind power. Windmills have been in use; especially in Holland; since the medieval period. Nowadays, windmills are being used to generate electricity. The kinetic energy of wind is utilized to run the turbines; which generate electricity.

Question 11.
What is non-conventional sources of energy?
Answer:
Energy sources which are relatively new are called non-conventional sources of energy, e.g., nuclear power and solar energy.

Question 12.
Explain solar energy.
Answer:
The sun is the main source of energy for all living beings on this earth. Even the energy in the fossil fuels has come from the sun. The sun is an endless reservoir of energy which would be available as long as the solar system is in existence. Technologies for harnessing the solar energy have been developed in recent times.

Question 13.
What is solar cooker and how food is cooked in it?
Answer:
Solar cooker is very simple in design and mode of function. It is usually made from mirrors. Plane mirrors are placed inside a rectangular box. The light reflected from the plane mirrors concentrates the solar energy inside the solar cooker which generates enough heat to cook food.

Question 14.
What are solar cells?
Answer:
Solar cells: Solar cells are made from silicon. The solar panel converts solar energy into electrical energy which is stored in a battery; for later use.

Question 15.
What is tidal energy?
Answer:
Due to the gravitational pull of the moon, tides happen near seashores. Water rushes up near the seashore during a high tide and goes down during a low tide. Dams are built near seashores to collect the water which comes during a high tide. When the water runs back to the ocean, the flow of water can be utilized to generate electricity.

Question 16.
How energy is generated from molten rocks?
Answer:
The molten rocks from the inside the earth are pushed in certain regions of the earth. Such regions are called the hot spots of the earth. When groundwater comes in contact with such hot spots, lot of steam is generated. This steam can be harnessed to produce energy which is called Geothermal Energy.

Question 17.
What is nuclear energy?
Answer:
Nuclear fission is the process during which two nucleus fuse to form one . nucleus. The process generates a huge amount of energy. This phenomenon is utilized in nuclear power plants. Nuclear power is safest for the environment but the risk of damage due to accidental leaks of radiation is pretty high. Further, storage of nuclear waste is a big problem because of potential risk of radiation involved. Nonetheless, many countries are using nuclear power in a big way.

MP Board Solutions.

MP Board Class 10th Science Chapter 14 Long Answer Type Questions

Question 1.
Define biomass. What is Bio gas plant? How it is channelized?
Answer:
Biomass: The plants and animals constitute the biomass. Farm waste; such as stalks of harvested plants and dung of cattle; can be used to generate methane. The decomposition of biomass produces methane; which can be channelized for useful purposes.

Bio gas plant: Bio gas plant can be very useful in solving the energy need of rural areas. A bio gas plant is a dome like structure which is usually built from bricks and concrete. In the mixing tank; the slurry is made from cow dung and water. The slurry then goes to the digester; which is a closed chamber. Since oxygen is absent in the digester, the anaerobes carry on their work of decomposition. The process of decomposition produces bio gas, has about 70% of methane and the rest ‘is composed of other gases. The bio gas is channelized through a pipe and can be utilized as kitchen fuel and also as fuel for getting light. The slurry; left behind; is removed. It is used as manure, once it dries.

Question 2.
What is wind energy? Write limitations of wind energy.
Answer:
Wind energy has been in use since ages. The sail boats of the re-industrialization era used to run on wind power. Windmills have been in use; especially in Holland; since the medieval period.

Nowadays, windmills are being used to generate electricity. The kinetic energy of wind is utilized to run the turbines; which generate electricity.

Limitations of wind Energy: Wind farms can only be established at those places where the wind speed is high enough and is more than 15 km/hr for most parts of the year. Wind farms need to be established on large tracts of land. The fan of the windmill has many moving parts; so cost of maintenance and repair is quite high. The fact, that it has to suffer the vagaries of the nature, further compounds the problem. Initial cost of establishing a wind farm is very high.

Question 3.
Briefly explain energy from sea.
Answer:
Tidal energy: Due to the gravitational pull of the moon, tides happen at seashores. Water rushes up near the seashore during a high tide and goes down during a low tide. Dams are built near seashores to collect the water which comes during a high tide. When the water runs back to the ocean, the flow of water can be utilized to generate electricity.

Wave Energy: Waves can also be a good source of energy. Many devices are being designed and tested to produce wave energy. For example; a hollow tower is built near the seashore. When water gushes in the tube because of wave, it forces the air upwards. The kinetic energy of air in the tube is used to run a turbine. When the wave goes down; air from up goes down the tube which is also used in running the turbine.

Ocean Thermal Energy. The water at sea surface is hot during daytime, while the water at lower level is cold. The temperature differential in water levels can be utilized to generate energy. If the temperature differential is more than 20°C, then ocean thermal energy can be utilized from that place. For this, a volatile liquid; like ammonia; is boiled using the heat from the hot water at the surface. The steam of the volatile liquid is utilized to run the turbine to generate electricity. Colder water from the surface below is utilized to condense ammonia vapour which is then channelized to the surface to repeat the cycle.

Question 4.
Explain Solar Energy. How is food cooked with help of solar energy and also explain its limitations.
Answer:
The sun is the main source of energy for all living beings on this earth. Even the energy in the fossil fuels has come from the sun. The sun has an endless reservoir of energy which would be available as long as the solar system is in existence. Technologies for harnessing the solar energy hav been developed in recent times.

Solar cooker is very simple in design and mode of function. It is usually made from mirrors. Plane mirrors are placed inside a rectangular box. The light reflected from the plane mirrors concentrates the solar energy inside the solar cooker which generates enough heat to cook food.

Limitations of solar Energy: The technologies for harnessing solar energy are at a nascent stage. At present, the cost benefit ratio for using solar energy is not conducive. Using solar energy is exhorbitantly costly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *