Home » MP Board Class 10th General English Chapter 12 Maharana Pratap Solution

MP Board Class 10th General English Chapter 12 Maharana Pratap Solution

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 12 Maharana Pratap latest MP Board Edition Book Solution with pdf file.

Maharana Pratap Textual Exercises

Word Power

A. Pick out the correct meanings of the given words.
1. vehement
(a) possessing strong ideas
(b) showing very strong feelings
(c) fearless and dashing
(d) innocent and lovable.
Answer:
(b) showing very strong feelings

2. shepherd
(a) a person whose job is to take care of sheep
(b) a farmer who works in the fields
(c) one who works on a ship
(d) one, who supplies milk to others
Answer:
(a) a person whose job is to take care of sheep

3. noble
(a) very kind and polite
(b) a very famous drug
(c) having fine personal qualities the people admire
(d) the prestigious prize for literature and other areas
Answer:
(c) having fine personal qualities the people admire

4. pilgrimage
(a) a journey to a holy place for religious reasons
(b) a building with many pillars
(c) a voyage to the world
(d) a long drive
Answer:
(a) a journey to a holy place for religious reasons

5. ancestor
(a) a very ancient building
(b) a ruler in the past time
(c) one who studies the history of ancient heroes
(d) a person in your family who lived a long time ago
Answer:
(d) a person in your family who lived a long time ago

B. Use the following words in your own sentences.
Answer:

  1. rally – Members took out a larger rally in their party’s support.
  2. generous – We should be generous with our friends.
  3. ruin – Untimely rain has ruined the crops.
  4. emblem – Indian currency contains its national emblem.
  5. shrewd – Rohan had a shrewd look.
MP Board Solutions

A. Answer these questions. (One or two sentences)

Question 1. Where did Pratap Singh encamp?

Answer: Pratap Singh encamped at the foot of the Aravallis.

Question 2. What did Pratap Singh say to his son about Mewar?

Answer: Pratap Singh said to his son Prince Amar about Mewar to see his land for the last time and then turn his eyes towards exile.

Question 3. Who came to meet Pratap Singh in the disguise of Brahmins?

Answer: Bhama Sah came to meet Pratap Singh in the disguise of Brahmins.

Question 4. Who was Bhama Sah?

Answer: Bhama Sah was the chief advisor and the Chief Minister of Rana Pratap. He was a very rich man.

Question 5. What did Bhama Sah bring?

Answer:
Bhama Sah had brought all his wealth in the form of gold that he had hoarded for many years.

Question 6.
Why did Bhama Sah travel as a pilgrim?
Answer:
Bhama Sah travelled as a pilgrim to prevent his identity from the Moghuls on the way.

Question 7. What was Pratap Singh’s reaction after listening to Bhama Sah’s views?

Answer:
Pratap Singh was delighted to hear Bhama Sah’s views. He said that he had not felt that much joy since he became Mewar’s ruler.

Question 8.
What title did Pratap Singh give to Bhama Sah?

Answer:
Pratap Singh called Bhama Sah as saviour of Mewar.

MP Board Solutions

B. Answer these questions. (Three or four sentences)

Question 1.
Describe the thoughts of Bhama Sah about his motherland.

Answer:
Bhama Sah said that in Mewar there was grand and generous rule of Rajputs. There was great prosperity and tax was not levied by Rana over them in any case of need or hardship.

Question 2.
Why did Pratap Singh call Bhama Sah the ‘Saviour of Mewar’?
Answer:
Pratap Singh called Bhama Sah the Saviour of Mewar’ because he had offered all his wealth to him for feeding and arming his army, so that he may not go into exile and retain Mewar. It would, therefore, be because of him that Mewar would be saved from Moguls.

Question 3.
How did Rao Sakta react for Bhama Sah?

Answer:
Rao Sakta on seeing Bhama Sah’s contribution for Mewar said that if Akbar knew it he would have bartered half on his captains for getting one Bhama Sah. A renowned person such as Raja Birbal was just a shadow of shrewd Bhama Sah.

Question 4.
Describe the qualities of Maharana Pratap.

Answer:
Maharana Pratap was a brave and patriotic Rajput with love for his motherland. He was an egoistic but responsible person. He could have finished himself instead of going into exile but for the sake of his family’s responsibility he struggles and survives.

A. Underline the Noun Clauses in the following sentences.
(Noun Clauses )
Answer:

  1. A teacher always thinks how his students are preparing for the examination.
  2. I do not know what she will sing at the annual function.
  3. The postman knows everybody where he/she lives.
  4. Harish told me that he would come late.
  5. Do you know when Mahatma Gandhi was born?
B. Combine the pairs of sentences using a suitable conjunction.

Question 1.
Razia wants to know:
What did Sheela want?
Answer:
Razia wants to know what Sheela wanted.

Question 2.
I believed.
He was a true friend.
Answer:
I believed that he was a true friend.

Question 3.
Rajesh does not know.
He can solve the problems.
Answer:
Rajesh does not know that he can solve the problems.

Question 4.
Do you know?
When will the bus arrive here?
Answer:
Do you know when the bus will arrive here?

Question 5.
Can you tell me?
What was the result of the match?
Answer:
Can you tell me what was the result of the match?

Question 6.
It is a mystery.
Why did she leave the hall?
Answer:
It is a mystery why she left the hall

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *