Home » MP Board Class 10th English Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English Chapter 20 Teaching in the Tolstoy Farm Solutions ( M.K. Gandhi)

Teaching in the Tolstoy Farm Textbook Exercises

Teaching in the Tolstoy Farm Vocabulary

Question 1.
Say the following words:
form – from
foam – firm
Answer:
Form _ form
From – from
Foam _ faum
Firm –  f3:m

Question 2.
Which word in the group is different from others? Give your reason.
(a) Urdu, Tamil, Persian, Gujarati, English, Rajasthani
(b) Reading, Writing, Arithmetic, Listening, Speaking
(c) Teacher, pupil, textbook,, training, cuckoo
(d) Indian, African, American, German, Tolstoy
(e) money, Economics, capital, business, gardening


Answer:
(a) Rajasthani
(b) Arithmetic
(c) Cuckoo
(d) Tolstoy
(e) Gardening.

Teaching in the Tolstoy Farm Additional Important Questions

I. Match the following:

1. Mahatma Gandhi was staying – (a) textbook for the pupil.
2. The young boys and girls – (b) body and character building.
3. Gandhiji’s two colleagues were – (c) belonged to different religions.
4. Attention was paid both to – (d) in the Tolstoy Farm in South Africa
5. Teacher was true – (e) Mr. Kallenbech and Smt Pragji Desai.
Answer:
1. (d), 2. (c), 3. (e), 4. (b), 5. (a).

II. Pick up the correct choice.

(i) ‘Teaching in the Tolstoy Farm’ was written by:
(a) Mr. Kallenbech
(b) Smt. Pragji Desai
(c) Mr. Desai
(d) Mahatma Gandhi
Answer:
(d) Mahatma Gandhi

(ii) (a). There were some ………………. (Musalman/Hindu) girls in the farm.
(b) The …………… (notion/conception) no doubt was not without its flaws
(c) Nor did I …………. (undermine/underrate) the building up of the body.
(d) I had a ……………. (measure/judgement) of their power of understanding.
Answer:
(a) Hindu
(b) conception
(c) underrate
(d) measure.

III. Write ’True’ or ‘False’:

1. The Tolstoy Farm was overflowing with money.
2. Gandhiji did not believe in the present system of education.
3. Gandhiji gave the first place to the culture of the heart.
4. There was scarcely any illness on the farm.
5. Whatever the youngsters learnt, they learnt unwillingly.

Answer:

  1. False
  2. true
  3. rue
  4. True
  5. False.

IV. Fill up the following blanks:

1. It was found necessary to make ……………… for the education of boys and girls.
2. Gandhiji did not think it necessary to ……………. teachers from outside the Farm.
3. It was Gandhiji’s intention to teach everyone of the youngsters some useful ……………. vocation.
4. We gave three periods at- the most to ………………. training.
5. Gandhiji did not find it at all necessary to load the boys with …………….. of books.

Answer:

  1. provision
  2. import
  3. manual
  4. literary
  5. quantities.

A. Read the passages and answer the questions that follow:

1. But I had always given the first place to the culture of the heart
or the building of character, and as I felt confident that moral training could be given to all alike, no matter how different their ages and their upbringing, I decided to live amongst them all the twenty four hours of the day as their father. I regarded character building as the proper foundation for their education and, if the foundation firmly laid, I was sure that the children could learn all the other things themselves or with the assistance of friends. (Page 166)

Questions:
(a) What was Gandhiji’s view on the culture of the heart?
(b) What did Gandhiji think about moral training?
(c) What did Gandhiji decide to do?
(d) Find a word from the passage which means ‘trustful’.
Answers:
(a) Gandhiji gave the first place to the culture of the heart.
(b) Gandhiji thought that moral training could be given to all alike.
(c) Gandhiji decided to live amongst the boys and girls every time as their father.
(d) ‘Confident’.

2. I had undertaken to teach Tamil and Urdu. The little Tamil I knew as acquired during the

voyages and in jail. I had not got beyond Pope’s excellent Tamil handbook. My knowledge of the Urdu script was all that I had acquired on a single voyage, and my knowledge of the language was confined to the familiar Persian and Arabic words that I had learnt from contact with Musalman friends. Of Sanskrit I knew no more than I had learnt at the high school, even my Gujarati was no better than that which one acquires at the school. (Page 167)

(a) What had he undertaken to teach?
(b) Did Gandhiji know perfect Tamil?
(c) How had Gandhiji learnt Persian and Arabic words?
(d) Find a word from the above passage used in the sense that means ‘a sea journey’.
Answers:
(a) He had undertaken to.teach Tamil and Urdu.
(b) No, Gandhiji knew only a little Tamil.
(c) Gandhiji had learnt Persian and Arabic words from his contact with Musalman friends.
(d) ‘Voyage’

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1.
What do you know about the Tolstoy Farm? Who decided to educate the children of the Farm?
Answer:
Gandhiji established the Tolstoy Farm in South Africa. It was located at a distance of twenty one miles from Johannesburg. Gandhiji and his two coleagues Mr. Kallenbech and Smt. Pragji Desai decided to educate the children of the Farm.

Question 2.
What were Gandhiji’s views about oral learning?
Answer:
Gandhiji never felt the need of textbooks. He did not long to load the boys with a number of books. His firm belief was that the true text book for the pupil was his teacher. He taught the boys not through books but through the word of mouth. Listening gave them more pleasure than reading.

Question 3.
What was the speciality of the Tolstoy Farm?
Answer:
Gandhiji established a Tolstoy Farm near Johannesburg in South Africa. It was about 21 miles from Johannesburg. It was like a family. Gandhiji occupied the place of the father at the Farm.

Question 4.
What was Gandhiji’s plan for the Tolstoy Farm? What were the hindrances to it?
Answer:
Gandhiji’s plan was to educate the children (boys and girls) of the Tolstoy Farm. The plan was fraught with many hindrances. The children had been brought up differently. Their social, cultural and religious backgrounds were also different.

Question 5.
What did the children do at the Tolstoy Farm?
Answer:
The entire work of the Tolstoy Farm was done by the inmates. Gardening was made compulsory for all except those who worked in the kitchen. The children took utmost delight in doing most of the gardening work. They dug pits, felled trees and lifted loads.

Question 6.
How did the children build up fine physique at the Tolstoy Farm?

Answer:
The children did most of the gardening work. It made them tired because it was like physical exercise. There were good air, fresh water and regular food. There was hardly any disease in the Farm. Therefore, the children built up fine physique.

Question 7.
Why did the children learn everything cheerfully?
Answer:
The students at the Farm did the same thing that the teachers did there. The teachers not only co-operatedwith the pupils but also actually shared the work with them. Therefore, whatever the children learnt, theylearnt cheerfully.

Question 8.
Why were the school hours kept in the afternoon? What was its effect?
Answer:
Work on the farm and domestic duties consumed most of the morning hours. Therefore, the school hours had to be kept in the afternoon, after the mid day meal. As the effect of hard labour, everybody was exhausted and feeling sleepy at night.

Question 9.
How did Gandhiji pull on with the teaching of languages?
Answer:
Gandhiji undertook to teach Tamil and Urdu. He knew little of Tamil. He had picked up some Tamil during his voyage and in jail. His knowledge of Urdu was confined to some Urdu and Persian words. He had heard some words from his Muslim friends. Gandhiji’s love for languages, his confidence and devotion to the work compensated everything.

Question 10.
What was the role of Mr. Kallenbech in running the Tolstoy Farm?
Answer:
Mr. Kallenbech was Gandhiji’s colleague at the Tolstoy Farm. He was very helpful it\ imparting vocational training to boys at the Tolstoy Farm. he had some experience of gardening and carpentry. he had learnt shoe-making from a monastery. He taught shoe-making to Gandhiji and gardening to the boys.

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1.
How was Gandhiji successful as the father of the family at the Tolstoy Farm?
Answer:
Gandhiji was the founder of the Tolstoy Farm. It was like a big family Naturally, he had to assume the role of the father of the family. He gave top-priority to the education of boys and girls. he laid stress on character building of the inmates of the Farm. He gave some useful vocational training to every youngster. Gardening, shoe-making and carpentry were taught at the farm. He made the pupils learn languages and their scripts. Though he was not skilled at languages yet he guided the pupils to learn the basics of these languages. He was fully successful as he involved the youngsters in useful engagements. He won their love and claimed fatherly respect.

Question 2.
How did Gandhiji create interest in his teaching? (M.P. Board 2009)
Answer:
Gandhiji didn’t make much use of the books available at the Farm. He was not in favour of loading the children with bocks. His firm conviction was that the true textbook for the pupil was his teacher. They learnt more through their ears (listening) than through their eyes (reading). Gandhiji mostly taught through vernaculars. The students considered reading as a task and hated it. Listening to Gandhiji was a pleasure to them. .He never delivered dull lectures. He prompted the pupils to ask questions and created curiosity and interest in them.

Teaching in the Tolstoy Farm Comprehension.

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1.
Why was it not possible for Gandhiji to engage Indian teachers?
Answer:
Qualified Indian teachers were less at that time. If they were available, none of them was ready to work on a small salary. Besides, they were not having enough money. Moreover the Tolstoy Farm was at a distance of 21 miles from Johannesburg.

Question 2.
What was the objective of Gandhiji in setting up Tolstoy Farm? (M.P. Board 2009)
Answer:
Gandhiji did not believe in the existing system of education. The objective of Gandhiji in setting up Tolstoy Farm was to find out the true system of education through his personal experience and experiment. He desired to show that true education could be imparted without textbooks through the parents without the least help from outside.

Question 3.
What were the flaws that Gandhiji had to face in the beginning?
Answer:
Gandhiji had to face the following flaws in the beginning:
The youngsters had not been with him since their childhood.
They had been brought up in different conditions and environments.
They did not belong to the same religion.
There were problems of teachers and lack of funds.

Question 4.
What did Gandhiji give priority to at the Tolstoy Farm?
Answer:
At the Tolstoy Farm, Gandhiji gave priority to the culture of the heart. Gandhiji termed it as ‘building of character’. He also felt confident that moral training could be given to all alike irrespective of age and upbringing.

Question 5.
Why did Gandhiji regard character building as the proper foundation of education?

Answer:
Gandhiji regarded character building as the proper foundation of education. He firmly believed that the children could learn all other things themselves if a firm foundation was laid. Friends will also assist them.

Question 6.
How did the inmates of Tolstoy Farm get their physical training exercise?

Answer:
The Tolstoy Farm was a Community Farm. Some people worked in the kitchen. Those who were not engaged in the kitchen had to devote their time to gardening. In this way, they got their physical training exercise.

Question 7.
What were the problems Gandhiji faced in imparting literary training at Tolstoy Farm? How did he manage to overcome these?
Answer:
Gandhiji faced many problems in imparting literary training at the Tolstoy Farm. He had neither the resources nor the literary equipment. He was short of time. Only three periods could be allotted to literary training. The pupils were aware of Gandhiji’s ignorance in languages. Gandhiji managed to overcome the problems by never disguising his ignorance from his pupils. Therefore, he earned their love and respect.

Question 8.
Name the languages and subjects taught at Tolstoy Farm.

Answer:
Hindi, Tamil, Gujarati, Urdu, English and Sanskrit were the languages taught at Tolstoy Farm. Elementary history, geography and arithmetic were the subjects that were also taught at Tolstoy Farm.

Question 9.
What is the true textbook for a pupil?
Answer:
Gandhiji never felt the want of textbooks. He did not make much use of the available books. he did not find it necessary to load the pupils with books. He himself had read more by listening to teachers than by reading books. The teacher is the true textbook for a pupil.

Question 10.
‘Schools play a vital role in forming the character of a pupil.’ Examine this statement in the light of the method adopted by Gandhiji. (M.P. Board 2016)
Answer:
Being the Father (Head Teacher) of the Farm, Gandhiji lived with the pupils in the Farm. He checked their activities and supervised them at every moment. He acquainted them with the elements of their religions through their own scriptures. Like all schools, the Tolstoy Farm also developed their spirit to build their character.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1.
Describe some of the activities that the inmates at Tolstoy Farm took up for physical exercise.
Answer:
The youngsters had to do a lot of work at the Tolstoy Farm. They dug pits, felled timber and lifted loads. There were many fruit trees in the farm. They had to look after them. The inmates did enough gardening also. It was obligatory for all, young and old to give some time to gardening. Only those youngsters were spared who were engaged in the kitchen work. These activities gave them ample physical exercise. Normally through daily routine, they didn’t need other games or exercises.

Question 2.
Explain the vocational training introduced at Tolstoy Farm,
Answer:
It was Gandhiji’s intention to teach some useful manual vocation to all the youngsters. Therefore, Mr. Kallenbech was sent to Trappist monastery. He learnt shoe-making there. When he returned, Gandhiji learnt shoe-making from him. Then Gandhiji taught shoe-making to such youngsters as were ready to learn .it. Kallenbech and another inmate had some experience of carpentry. They had a small class in carpentry at Tolstoy Farm with their help. Almost all the youngsters knew cooking.

Question 3.
Describe briefly the innovative methods that Gandhiji introduced at Tolstoy Farm.

Answer:
Gandhiji introduced many innovative methods at Tolstoy Farm. He engaged the youngsters gainfully. The teachers had to stay all time with the pupils. They did everything that was required to be done by the pupils. They acted as role models for the pup<ls. He did not load the students with books. he intended to teach every one some useful manual vocation. He started teaching languages so that the pupils might develop communication skills. Moral and spiritual training were given a due place besides physical and vocational training.

Question 4.
Describe the problems faced by Gandhiji in Tolstoy Farm. How did he overcome them?
Answer:
Gandhiji was scarce of both the resources and the money. No one would be prepared to work on a small salary at a long distance. He did not have adequate literary equipment. He had shortage of time. As such he could allot only three periods to literary training. Gandhiji had scanty knowledge of languages. The pupils judged his ignorance. Besides, he could not do full justice to the students belonging to different religions. He had to learn shoe-making to teach it to his pupils. he had to stay with the pupils all the time and keep himself disciplined. He overcame all the problems by making self-sacrifice and personal involvement.

for more follow on (Google News) and subscribe Our YT Channel (Science Hindi) and share Teaching in the Tolstoy Farm with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *