Home » MP Board Class 10th English Chapter 16 All the World’s a Stage Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 16 All the World’s a Stage Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 16All the World’s a Stage Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

All the World’s a Stage (William Shakespeare) Introduction

William Shakespeare compares the world with a stage. Men and women come on this stage, play their parts and die. The poem describes the seven stages in a man’s life.

All the World’s a Stage Additional Important Questions

A. Read the passages and answer the questions that follow:

I. Match the following:

1. All the world’s – (a) pukes in the nurse’s arms.
2. All the men and women – (b) plays many parts.
3. One man in his time – (c) the bubble reputation.
4. The infant mewls and – (d) (are) merely players.
5. The soldier seeks – (e) a stage.
Answer:
1. (e), 2. (d), 3. (b), 4. (a), 5. (c).

II. Pick up the correct choice.

(i) ‘All the World’s a Stage’ is written by:
(a) William Wordsworth
(b) William Shakespeare
(c) Thomas Gray
(d) John Keats
Answer:
(b) William Shakespeare

(ii) A. All the men and women …………. (only/merely) players.
B. The lover sighs like a …………… (chimney/furnace)
C. The ……………….. (judge/justice) is full of wise saws and modern instances.
D. The old age is second …………… (childhood/childishness) and mere oblivion.
Answer:
A. merely
B. furnace
C. justice
D. childishness.

III. Write ‘True’ or ‘False’:

1. All the men and women have their exits and their entrances.
2. One man in his time plays only one part.
3. The school boy goes willingly to school.
4. The soldier is full of strange oaths and is jealous in honour.
5. One becomes sans everything in ripe old age.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True.

IV. Fill up the following blanks:

1. His acts being ……… ages.
2. The soldier is …… and quick in quarrel.
3. The …………. age shifts into the lean and slippered pantaloon.
4. Last scene of all, that ends this strange ……. history.
5. His ………… hose well saved.
Answer:
seven
sudden
sixth
eventful
youthful.

1. At first the infant,
Mewling and puking in the nurse’s arms.
And then the whining school-boy, with his satchel,
And shining morning face, creeping like snail Unwillingly to school. (Page 135)

Questions:

(a) The poem from which the above extract has been taken is
(i) Good Will
(ii) All the World’s a Stage
(iii) To the Cuckoo
(iv) The Bridge Builder
Answer:
(ii) All the World’s a Stage

(b) The one word used for Tittle new born baby’ in the above extract is
(i) school boy
(ii) infant
(iii) snail
(iv) nurse
Answer:
(ii) infant

(c) How does the school boy go to school?
Answer:
The school boy unwillingly goes to school creeping like a snail.

2. Then a soldier,
Full of strange oaths, and bearded like the pard,
Jealous in honour, sudden and quick in quarrel,
Seeking the bubble reputation Even in the cannon’s mouth.

Questions:
(a) The poet of the above lines is
(i) John Keats
(ii) William Wordsworth
(iii) William Shakespeare
(iv) Robert Frost
Answer:
(iii) William Shakespeare

(b) The world for ‘a device for firing’ in the above extract is
(i) cannon
(ii) soldier
(iii) bubble
(iv) pard
Answer:
(i) cannon

(c) What does a man in his third stage quarrel for?
Answer:
A man in his third stage quarrels for seeking bubble reputation.

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1. What does an infant do according to the poem?

Answer: An infant is a very young child. He is normally up to the age of two years. He/She has no understanding. He is fully dependent on his nurse. keeps on crying with broken voice, whenever he feels hungry. He spills milk and vomits in the nurse’s arms (lap).

Question 2.
How does Shakespeare depict a child?
Answer:
The infant grows into a child. He begins to go to school. he is unwilling to leave the protected environment of his home. He does not find himself confident enough to exercise his own discretion. Therefore, he heads towards the school as slowly as the snail.

Question 3. How does the lover play his role?

Answer: Adolescence turns the youth into a lover. Out of passion he sighs like a furnace. Most of the lovers prove failures. Such lovers feel remorseful due to some reason or the other. The main reason is loss/breach of love. It turns him into a maniac and he expresses his torn love in tearful (tragic) songs.

Question 4. How does the poet sketch the role of a soldier?

Answer: In the poem, the soldier is compared to a modern day young adult. He thinks less of himself and more of others. he becomes hot headed and gets aroused soon. He is always working towards gaining recognition through short-lived reputation, even at the cost of his life.

Question 5.
How does the poet sketch the role of the justice?
Answer:
Shakespeare is the poet of all ages. His justice can be compared to a modern-day adult. He has acquired wisdom through of various experiences life. has gained prosperity and social status. enjoys the finer things of life. He also becomes very attentive of his looks.

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1. How does the poet sketch the old age?

Answer: Old age is the worst and the most pitiable of all ages. Man in this age begins to lose both his physical and mental charm. He loses his assertiveness and firmness. He also shrinks in stature and personality. he loses his status and becomes a non-entity. Like a child, he becomes dependent on others. He needs constant support. he loses the function of all of his senses. He becomes a physical wreck due to his deformed figure. His life becomes hellish.

Question 2.
Shakespeare was a versatile genius. Justify.
Answer:
Shakespeare wrote tragedies, comedies, tragicomedies, poems and sonnets. He was not of an age but of all times. he was not a man but a phenomenon. He was not an imitator but an instrument of nature. Nature spoke through him. He was never fresh. he dealt with the entire length and breadth of human life and character in all its complexity and variety. He combined various dramatic gifts in a balanced form. His mastery of individual scenes was beyond question. He had a keen insight into human nature. He was the master of human psychology.

All the World’s a Stage Textbook Exercises

All the World’s a Stage Vocabulary

I. Find single words in the poem which have the meanings given below:

1. a very young child, one who has not learnt to speak or walk.
2. an apparatus in a factory, in which metals and other substances are heated to very high temperature in an enclosed space.
3. full of interesting or exciting events.
4. the raised floor on which plays are performed in a theatre.
5. unsuitable for an adult.

Answer:

  1. infant
  2. furnace
  3. eventful
  4. stage
  5. youthful.

II. What’s the meaning of the word ‘players’ in the poem? Explain in your own words.

Answer: The word ‘players’ in the poem means ‘actors’. As the actors play their parts on a dramatic/theatrical stage, in the same manner, human beings play their different roles in different ages of their lives.

All the World’s a Stage Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1.
Explain:
All the world’s a stage,
And all the men and women merely players:
They have their exits and their entrances;
And one man in his time plays many parts,
His acts being seven ages.

Answer: Shakespeare compares the world to a stage. Both men and women take birth and die. It means they come on the stage of life and play their parts like actors. Every man has to play different parts according to his span of life. The full life span is divided into seven ages.

Question 2. Why does the poet compare the school boy to a snail?

Answer: A snail is a type of small soft animal usually with a hard round shell on its back, which moves very slowly. The school boy is also soft and delicate. He has to carry his satchel to school. He is not willing to go to school. Therefore, he walks slowly like a snail.

Question 3. How does the soldier play his part on the stage of the world?

Answer: The soldier is full of strange oaths. He has a long beard like the General of the army. He is honour seeking. he does not mind quarrelling. he does not mind going into the mouth of the cannon to achieve the short living fame.

Question 4. How does the justice act out his part on the stage of the world?

Answer: The justice is round bellied as he has fed on male chickens. He has severe looks. He plays his part on the stage of life successfully, using wise sayings and modern examples.

Question 5. Why does the poet call man’s last age as “second childishness and mere oblivion”?

Answer: The old man becomes lean and weak. His manly voice gushes out like a whistle. He starts limping. he becomes childish and forgetful. he loses all his senses. He loses his digestive power but longs for youthful items. His memory too fails. His tastes and demands also become childish.

B. Answer the following questions in about 50 words

Question 1.
“This poem is pictorial in effect as it draws the seven parts played by man on the stage of the world with extraordinary clarity and vivid force.” Explain.”

Answer:
The poem ‘All the World’s a Stage’ gives pictorial description of seven stages in a man’s life. He enters the world as an infant who keeps crying. Then he starts going to school unwillingly. As a lover he sings woeful songs. as a soldier he desires to earn honour. As a judge he gives wise judgments. Then he becomes lean and thin but his voice is still manly. In the last stage he becomes childish and forgetful. He loses all his senses. He becomes helpless.

Question 2.
“The portraits of the soldier and the magistrate are quite satirical in this poem.” Comment on the above statement.

Answer:
The soldier is full of silly and strange oaths. He shows himself off by keeping beards like a general. He picks up a quarrel to seek momentary fame. The justice becomes round bellied by feeding on male chickens. He has severe eyes. He is full of wise sayings. Both of these portraits are quite satirical. Instead of fighting in war, the soldier invites quarrels at all places. The justice has great wisdom, yet he feeds on male chickens.

Things To Do

Question 1.
Convert this poem into a play script. Add your imagination to show traits of different phases of life, such as: childhood, boyhood, adolescence, youth, adulthood, senescence, old age.

Answer: For self-attempt

MP Board Solutions
MP Board Solutions

For more this type solutions follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) share this solutions with our friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *